Na de olie industrie is de kledingindustrie de grootste vervuiler van het milieu. In hoeverre maken katoen en polyester hier deel van uit en welke van de twee kun je het beste kiezen om het milieu zo min mogelijk te belasten?
Katoen slecht voor het milieu?
Van katoen weten we dat in de reguliere teelt enorme hoeveelheden chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt . Dat dit slecht is voor het milieu spreekt voor zich, maar ook voor de boeren heeft dit enorme gevolgen. Naar schatting overlijden jaarlijks ca. 300.000 boeren aan de directe gevolgen van het werken met deze pesticiden.
Een ander groot nadeel van katoen is de enorme hoeveelheid water die wordt gebruikt bij de groei en bij het verwerken van de katoenplant tot kleding.
Genoeg nadelen om niet voor katoen te kiezen zou je zeggen. Maar het gaat hier om de reguliere teelt van katoen en niet het kweken en verwerken van biologische katoen. Hierbij worden namelijk geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, en is de hoeveelheid water die nodig is, ten opzichte van regulier katoen, maar liefst 75 % minder. Katoen is een natuurlijke vezel en dus ook nog eens biologisch afbreekbaar.
Dit maakt biologisch katoen wel tot een duurzame keuze. Helaas momenteel nog maar goed voor slechts minder dan 1 % van het totale katoengebruik wereldwijd, maar het is het begin.
Is polyester beter voor het milieu dan katoen?
Dan polyester stoffen. De basis hiervan is aardolie en zoals net besproken hoort de vervaardiging van polyester tot de olie industrie en dus tot de meest vervuilende industrie ter wereld.
Maar ook nadat er van polyester kleding is gemaakt blijven er nadelen aan de stof kleven. Bij het wassen van polyester kleding bijvoorbeeld komen er microplastics vrij, die weer een enorme negatieve impact op het milieu hebben.
Een ander nadeel van polyester, het breekt niet af in de natuur, het is één van de voornaamste oorzaken van de plastic soep in de oceanen.
Toch zijn er ook bij polyester positieve ontwikkelingen gaande die een keuze voor polyester alsnog rechtvaardigen.
Polyester kan prima worden gerecycled. Het gaat te ver om te spreken van een eeuwigdurend hergebruik maar bij de juiste methode kan het met weinig verlies van kwaliteit meerdere keren worden hergebruikt. Dit geld overigens niet voor de technische polyesters die in outdoor kleding of hoogwaardige sportkleding worden gebruikt. Na het recyclen neemt de kwaliteit van de polyester draad dusdanig af dat hier geen nieuwe hoogwaardige kleding van kan worden gemaakt.
Recyclen van polyester gebeurd op twee manieren, mechanische recycling, waar de pet fles versnippert wordt tot een polyester vezel en chemische recycling waar de polyester weer terug wordt gebracht tot de oorspronkelijke monomeren. Deze laatste methode is kwalitatief de betere methode maar gebruikt wel weer chemiecaliën.
Groot voordeel van recyclen is dat de afvalberg verminderd en er voor de productie van kleding geen nieuwe grondstoffen gebruikt worden. Tevens bespaart de productie van hergebruikt polyester bijna 60 % energie ten opzichte van de eerste productie.
Polyester kleding van goede kwaliteit gaat ook langer mee wat weer bespaart op de productie van nieuwe kleding en zodoende ook weer duurzaam is.
Wat is dus beter?
De conclusie van dit alles: zowel het reguliere katoen als polyester zijn slecht voor het milieu.
Door bewust te kiezen voor biologisch katoen putten wij de aarde niet uit en door het gebruik van gerecycled polyester doen wij iets aan de afvalberg, en helpen we in ieder geval de wereld een beetje bewoonbaarder te maken.
Hoe mooi is dat?