Katoen in conversie

Minder dan 1 % van alle katoen is biologisch

De totale productie van biologisch katoen in de wereld is nog steeds minder dan 1 % van het totale katoenaanbod. Een feit dat je toch even langzaam op je in moet laten werken. Minder dan 1 %, hoe kan het dan dat zoveel fabrikanten biologisch katoen aanbieden?

Dat kan dus ook niet. Greenwashing, het groener voordoen dan je bent, is niet voor niets een veel gehoorde kreet.

Waarom wordt er dan eigenlijk niet meer biologisch katoen verbouwt zou je zeggen? Veel boeren zitten vast in de greep van chemische bedrijven zoals Monsanto. Door de pesticiden van deze bedrijven is de grond zo uitgeput en doods dat hier alleen nog maar katoen wil groeien uit speciale zaden van deze bedrijven.

Wil een boer toch omschakelen naar biologische teelt dan duurt dat minimaal 4 jaar voor hij zijn oogst 100 % biologisch mag noemen. 4 jaar zonder inkomen kunnen deze boeren zich echter niet veroorloven.

Help de boeren!

Maar er is hoop. In de regio Madhya Pradesh in India is Neutral®, in samenwerking met het WWF, 5 jaar geleden een pilot begonnen om deze boeren te helpen: het Tiger Project.

De naam Tiger Project is ontstaan omdat deze regio, met veel katoenplantages, precies tussen twee natuurgebieden in ligt waar de Bengaalse Tijger zijn habitat heeft.

De tijgers pendelen tussen de twee natuurgebieden in over het land van de katoenboeren. Het vele gebruik van pesticiden is zeer schadelijk voor deze tijgers.

De boeren wordt daarom geleerd hoe de omschakeling naar biologische teelt verwezenlijkt kan worden  zonder gebruik van deze pesticiden. Hoe organische meststoffen de bodem weer kunnen verbeteren en plaagbestrijding ook door middel van natuurlijke vijanden kan gebeuren. Hoe ook insecten werende planten een bijdrage kunnen leveren.

Tevens worden zij geholpen om het certificatie proces te doorlopen en tot slot het belangrijkste: de boeren krijgen een afzet garantie voor hun katoen. Dit 100 % organische katoen is gecertificeerd met het EU Ecolabel, SA8000, Oeko Tex en het GOTS in Conversion certificaat. Hierdoor kunnen de 4.000 boeren die nu al in het programma actief zijn in de conversie periode toch hun geld verdienen en meewerken aan een betere bio diversiteit.

Tiger cotton® oversized

Het Tiger® oversized programma, wat binnenkort leverbaar is op de site van Neutralorganic.nl  is volledig gemaakt van dit ‘in conversion’ katoen.

Door het kopen van deze mooie kwaliteits kleding help je dus niet alleen de boeren, maar werk je ook mee aan de verhoging van de biodiversiteit en krijgt er ook nog eens unieke kleding voor terug.

Winkelmand