Neutralorganic GOTS keurmerk

Certificaten

GOTS keurmerk

Om er zeker van te zijn dat de duurzame kleding die je koopt ook echt duurzaam is, is het van belang dat de kleding gecertificeerd is. Maar zolang er fabrikanten zijn die zelf hun keurmerken maken blijft het toch wel heel onoverzichtelijk wat mooi is en wat mooi lijkt. Daarom is het goed dat er onafhankelijke keurmerken in het leven zijn geroepen. Een belangrijk keurmerk voor textiel is het GOTS keurmerk dat ontwikkeld is om een wereldwijde standaard te maken voor biologisch textiel.

Het GOTS keurmerk gaat over de hele productie keten, van het oogsten van de grondstoffen, eerlijke en duurzame productie van de kleding tot en met de verpakking en verzending van de kleding.

GOTS organic en GOTS made with organic

Binnen het GOTS keurmerk zijn er twee standaarden: GOTS organic, hier moet het product bestaan uit ten minste 95 % biologisch katoen. De 95 % is vastgesteld omdat door het gebruik van ritsen en knopen de kleding niet uit 100 % biologisch katoen kan bestaan.  Bij Neutral® zijn de knopen van de polo gemaakt van geperst katoen om toch de 100 % biologisch te halen.

Het tweede keurmerk is  GOTS made with organic, gemaakt met X% organisch materiaal, waar de X staat voor het percentage biologisch gecertificeerd materiaal met een minimum van 70 % biologisch.

GOTS Eisen

Een kledingstuk moet volgens het GOTS certificaat aan vele eisen voldoen. Enkele van deze eisen:

Er mogen geen pesticiden of andere schadelijke stoffen worden gebruikt, zoals genetisch gemodificeerde zaden, in zowel de landbouw als in het productie proces in de fabriek.

Afvalwater moet worden gereinigd, er mag niet worden gewerkt met chloor en in de verf mogen geen zware metalen voorkomen.

Bij de fabricage mag geen sprake zijn van kinderarbeid, en mag er geen sprake zijn van gedwongen arbeid. Verder moeten er normale werktijden en een veilige werksituatie worden gehanteerd. De betaling moet voldoende zijn om een normaal leven te kunnen leiden.

Verpakking zoals kledinghangers mogen niet zijn vervaardigd van plastic mits dit is gerecycled en ook overige verpakkingen moet duurzaam zijn geproduceerd.

Controle

GOTS gecertificeerde bedrijven worden jaarlijks gecontroleerd door onafhankelijke instanties die door GOTS zijn geaccrediteerd. Dit gebeurd door uitgebreide inspecties ter plekke om te kijken of aan alle door GOTS gestelde eisen op het gebied van milieu, productie en sociale eisen is voldaan. Hierdoor is het GOTS certificaat een geloofwaardige garantie dat de hele keten duurzaam is.

Duurzaamheidscertificaten

Onze certificaten

Onze duurzaam geproduceerde kleding is gecertificeerd

Neutral facts

OKAY FACT #1

VAN AFVAL NAAR WOORDEN

Bij het produceren van katoen heb je restmateriaal wat je niet voor productie kunt gebruiken. In plaats van weggooien kun je er ook hele mooie Neutral® hangtags van maken, gecertificeerd bij de Global Recycling standaard. Optimaal gebruik van restmateriaal voor een krachtige boodschap. Is dat niet OKAY?

OKAY FACT #2

MEER SUIKER GRAAG

In plaats van spuiten met giftige bestrijdingsmiddelen gebruiken Neutral® boeren biologische pesticides zoals suikerwater. Mieren houden van suikerwater en hebben aan de katoenplant zo een goede vriend die zij verdedigen tegen kevers en ziekteaanvallen. OKAY mieren en OKAY gewasbescherming!
OKAY FACT #3

FAIRTRADE IS GEEN LIEFDADIGHEID

Katoenboeren in India hebben een zwaar leven. Ze hebben een zwakke positie op de wereldmarkt waar de prijzen van katoen enorm fluctueren. Het fairtrade marktmechanisme geeft Neutral® katoenboeren een eerlijke kans om hun levensstandaard te verhogen. Een eerlijke deal is een OKAY deal!
OKAY FACT #4

HANDEN OP

In plaats van spuiten met giftige bestrijdingsmiddelen gebruiken Neutral® boeren biologische pesticides zoals suikerwater. Mieren houden van suikerwater en hebben aan de katoenplant zo een goede vriend die zij verdedigen tegen kevers en ziekteaanvallen. OKAY mieren en OKAY gewasbescherming!
OKAY FACT #5

KNOPEN VAN KATOEN

Knopen worden gewoonlijk gemaakt van plastic of metaal. Zelfs het EU Ecolabel vind dit accoord. Maar waarom geen knopen gemaakt van katoen? Dat is wat wij doen!
OKAY FACT #6

SLIM BEWERKEN

Organisch katoen gebruikt geen schadelijke chemische bestrijdingsmiddelen. Het gebruikt ook minder water. Het laat ruimte voor kleine insecten zoals wormen die de bodemkwaliteit verbeteren. Uiteindelijk behoed dit de boeren en hun families van pesticide gerelateerde ziektes.
OKAY FACT #7

HOE TE VERVEN

Het is OKAY om de meest milieu vriendelijke verfstoffen te gebruiken. Het is ook OKAY om organische verzachters toe te passen. En het is zeker OKAY om het gebruikte water te zuiveren en opnieuw te gebruiken.
OKAY FACT #8

DRAAG HET

Neutral® kleding is clean en klaar om te dragen omdat er in het hele proces geen chemische middelen zijn gebruikt. Alles wat je nog moet doen is het aantrekken en genieten van je nieuwe stuk duurzaamheid.
OKAY FACT #9

DEEL WAT JE DRAAGT

De kledingindustrie is na de olie industrie de meest vervuilende industrie in de wereld. Gelukkig hebben we de mogelijkheid om het beter te doen. Met één shirt per keer kunnen we van onderaf de industrie veranderen door de duurzame verhalen te delen en er anderen door te inspireren.
Winkelmand